Kwasek cytrynowy

Kwasek cytrynowy-E330

Kwasek cytrynowy to  związek, o którym chcemy powiedzieć coś więcej w naszym kolejnym artykule z cyklu „Czy wiesz co jesz?” 

Co to jest kwas cytrynowy?

To bardzo popularna i powszechnie spotykana substancja chemiczna. Należy on do grupy związków organicznych, a dokładniej hydroksykwasów karboksylowych. Jest to ciało krystaliczne o kwaśnym smaku.
Jeżeli na produkcie znajdziemy oznaczenie E330 to znaczy, że znajduje się w nim właśnie kwas cytrynowy.

Otrzymujemy go na skalę przemysłową w procesie fermentacji cytrynowej, w której bierze udział pleśń o nazwie kropidlak czarny (Aspergillus niger). Jest produkowany w postaci bezwodnej oraz jako monohydrat.

Kwas cytrynowy to substancja naturalnie występującą w owocach cytrusowych takich jak cytryny, pomarańcze. Jest silnym antyoksydantem, czyli substancją, która eliminuje wolne rodniki.

E330 jest związkiem chemicznym, który stosowany w pożywieniu ma za zadanie wzmocnienie smaku oraz konserwowanie produktu, w którym się znajduje.  Producenci, dodając kwas cytrynowy do produktu, przedłużają tym samym jego okres przydatności do spożycia.  Kwas cytrynowy produkowany jest na świecie w ilości ok 1,8 miliona ton rocznie.

Ten związek chemiczny możemy kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym (tzw. kwasek cytrynowy). Możecie go również kupić u nas – w różnych stopniach czystości, także b. czysty!

Gdzie znajdziemy kwas cytrynowy?

Kwas cytrynowy naturalnie występuje w owocach cytrusowych. Możemy go również znaleźć w takich produktach jak napoje typu ice tea, sokach owocowych i lemoniadach, kaszkach owocowych, a także w marmoladach, cukierkach, żelkach, gumach. Czasami również kwas cytrynowy może znajdować się w chlebie.
Z racji tego, że jest doskonałym środkiem konserwującym i stabilizującym, znajduje się on w licznych produktach, daniach gotowych, konserwach, a nawet w mrożonych owocach.
Czytając etykiety na produktach znajdujących się na półkach sklepowych zauważymy, że E330 znajduje się w większości produktów i jest środkiem bardzo powszechnie stosowanym przez producentów. Jak widzicie jest substancją, którą mamy okazję bardzo często spotkać w naszym codziennym życiu.

Jeżeli jesteście ciekawi jakie jeszcze substancje chemiczne możemy znaleźć w produktach spożywczych zapraszamy do odwiedzania naszej strony! Będziemy starać się dostarczać Wam co tydzień nową porcję chemicznych informacji.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

×