siarczan miedzi

Jak wyhodować siarczan miedzi? W tym artykule znajdziesz opis, jak to zrobić. Tym razem opisujemy bezpieczny eksperyment, który możesz zrobić sam w domu.

Czytaj więcej
mleczan wapnia

Zapraszamy Was do przeczytania kolejnego artykułu z serii „Czy wiesz co jesz?”. Tym razem przybliżamy substancję o nazwie mleczan wapnia. Pełni on ważne funkcje w organizmie człowieka.

Czytaj więcej
suplementy diety

Przedstawiamy Państwu dziś kolejny artykuł z serii „Czy wiesz co jesz?”. Dziś porozmawiamy o suplementach diety. W ostatnim czasie media obfitują w reklamy suplementów diety, w których producenci tych specyfików zapewniają nas o konieczności ich przyjmowania i ich zbawiennym wpływie na stan naszego zdrowia i samopoczucie.

Czytaj więcej
dwutlenek krzemu

Na początku był piasek – tak by można powiedzieć przekształcając słowa z Mitologii Jana Parandowskiego. A piasek to nic innego jak SiO2, czyli dwutlenek krzemu, krzemionka, silikagel itp. Praktycznie znajduje zastosowanie w prawie każdej dziedzinie życia współczesnego człowieka.

Czytaj więcej
Chmes etykiety

Substancje chemiczne i mieszaniny muszą być oznakowane zgodnie z obowiązującym prawem. Sprawdź, co powinna zawierać etykieta i jak wygląda to w naszym przypadku. Dowiesz się o tym w kolejnym artykule o podstawach chemii.

Czytaj więcej
Chmes opakowania

Od dziś rozpoczynamy kolejny cykl artykułów na naszej stronie, a mianowicie podstawy chemii. W tych artykułach dowiecie się Państwo m.in. o rozcieńczaniu substancji, kolorach w chemii, o układzie okresowym i skąd wzięły się nazwy niektórych pierwiastków.

Czytaj więcej
chmes-adsorpcja-absorpcja

Serią artykułów o procesach sorpcyjnych chcielibyśmy poszerzyć Państwa wiedzę na temat produktów, które znajdują się w naszej ofercie. Mowa tu głównie o żelu krzemionkowym oraz sitach molekularnych, które mają ogromne zastosowanie w przemyśle.

Czytaj więcej
chemiczne utrwalanie żywności

W kolejnym artykule chcielibyśmy szerzej opowiedzieć o utrwalaniu żywności, szczególnie chemicznym. Po co stosujemy utrwalanie żywności i czy rzeczywiście jest to proces niezbędny? Czy dodatki do żywności wpływają negatywnie na nasz organizm?

Czytaj więcej

Wypełniając obowiązek prawny nałożony przez Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych …

Czytaj więcej
Kwasek cytrynowy-E330

Z racji tego, że w firmie pracują chemicy, naszym celem jest dostarczenie Wam informacji na temat kwasu cytrynowego od strony chemicznej, z punktu widzenia nas chemików. W produktach jest on oznaczony jako E330.

Czytaj więcej
1 2
×