Hydroksyetyloceluloza

PostaćBardzo drobny, biały proszek
Numer WE618-387-5
Numer CAS9004-62-0
Rozpuszczalność w wodzieRozpuszczalna w wodzie
Temperatura topnienia140⁰C
Inne nazwyHEC, eter 2-hydroksyetylowy, hydroxyethyl ether, hydroxyethylcellulose, 2-hydroxyethyl cellulose

Hydroksyetyloceluloza powstaje w wyniku reakcji celulozy i tlenku etylenu. Związek ten jest niejonowym zagęstnikiem hydrofilowym.  Lepkość roztworu zależy wyłącznie od stężenia zagęstnika w układzie.

Hydroksyetyloceluloza ma szerokie zastosowanie.
W zależności od typu HEC może wykazywać następujące właściwości:

  •  zagęszczające układ
  •  łatwo rozpuszcza się w wodzie
  • jest stabilna w szerokim zakresie pH 3-11
  •  zachowuje się w roztworach jak koloid i emulgator
  • tworzy czysty i elastyczny film będący doskonała barierą dla olejów i smarów
  •  wykazuje doskonałą stabilność lepkości w długoterminowym przechowywaniu- jest odporna na ataki bakterii i grzybów
  • pomaga ustalić zawartość wody w formulacji

Legenda:

  • P – Personal care
  • L – low
  • M – medium
  • H – high
  • V – viscosity

 

Chcesz być na bieżąco? Ciągle rozszerzamy naszą ofertę.

Zapisz się, aby otrzymywać informacje i nowościach i promocjach.

Przewiń do góry